Hiszpańskie oliwki z wędzonym łososiem i imbirem

Nowy Rok to wyjątkowy czas. Warto się postarać i przygotować coś niezwykłego dla rodziny i gości

SałatkirybaPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 słoik lub puszka czarnych oliwek
  • 100 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
  • 2 łyżki winnego octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 20 g cienkich plasterków imbiru do sushi
  • kilka ćwiartek limonki i koperek - do dekoracji

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Odcedź czarne oliwki z zalewy i umieść je w misce. Wymieszaj ocet ryżowy, wino, sok z limonki, olej sezamowy i pastę wasabi. Połącz powstałą miksturę z oliwkami, imbirem i wędzonym łososiem. Marynuj przez 20-30 minut. Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 24 godzin. Podawaj w temperaturze pokojowej, przyozdobione koperkiem i ćwiartkami limonki.

Porady

Zobacz też: tortilla hiszpańska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy