Hiszpańska babka pomarańczowa

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 470 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

babki desery

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Składniki:

  • 10 dag ryżu krótkoziarnistego
  • 1 i 1/2 l mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Hiszpańska babka pomarańczowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brytfannę posmarować odrobiną masła. Wsypać ryż, cukier, cynamon i sól, wlać mleko, wymieszać.
  • Resztę masła pokroić na kawałeczki, ułożyć na wierzchu. Piec 1 i 1/2 godziny w temp. 150°C. Od czasu do czasu przebić tworzącą się na wierzchu skorupkę. Przełożyć do formy na babkę, ostudzić.
  • Skórkę pomarańczową pokroić w cienkie paseczki. Cukier puder i skórkę pomarańczową zagotować z 100 ml wody, gotować 15 minut. Babkę wyłożyć na talerz, udekorować skórką pomarańczową.
  • NASZA RADA
  • Na babkę niezbędny jest ryż krótkoziarnisty, o okrągłych ziarenkach. Długoziarnisty po ugotowaniu nie sklei się.

Kalorie: 470


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy