Ciasto stefania

Ocena:

4.37 (178)

  • 25 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto stefania tradycyjnie składa się z dwóch warstw herbatników przełożonych kakaową masą na bazie kaszy manny. Całość dekoruje się aksamitną polewą czekoladową. To świetny pomysł na smaczny i prosty deser, który można przygotować już w 25 minut! Sięgamy po nie zawsze, gdy najdzie nas nagła ochota na słodkie co nieco. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić ciasto Stefanię (bez pieczenia).

Składniki:

  • mleko  1 l

  • cukier  220 g

  • kasza manna  170 g

  • masło  200 g

  • kakao  30 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • herbatniki  500 g

  • czekolada  100 g

  • śmietana 36%  100 g

Ciasto stefania - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na ciasto stefania: do garnka przekładamy masło, cukier biały oraz wanilinowy i kakao. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gdy zawartość rondla zacznie wrzeć, dodajemy do niej kaszę mannę. Cały czas mieszając, kontynuujemy gotowanie, aż do zgęstnienia kaszki. Gotową masę odkładamy do lekkiego przestudzenia. 

  • Krok 2:

    Polewa: w rondelku podgrzewamy śmietankę 36%. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy ją z palnika. Wrzucamy do niej pokruszoną na kawałki czekoladę i odkładamy całość na około 2 minuty. Po tym czasie energicznie mieszamy polewę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 3:

    Składanie ciasta: na dnie blaszki układamy połowę herbatników. Wylewamy na nie masę z kaszy manny. Przykrywamy ją pozostałymi herbatnikami. Oblewamy je polewą. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki. Podajemy po schłodzeniu.  

Porady

  • Ciasto stefania polecamy przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa ono świeżość przez około 3–4 dni. 
  • Zastanawiacie się w jakiej foremce przygotować ciasto stefania z kaszy manny? Świetnie sprawdzi się do tego duża, kwadratowa blaszka, najlepiej o wymiarach 25x25 cm.
  • Masę do ciasta można przyrządzić zarówno na bazie klasycznej, jak i błyskawicznej kaszy manny. Warto jednak wiedzieć, że ryzyko powstania grudek czy przypalenia się składników jest większe w pierwszym wypadku. 
  • Polewę do ciasta stefania można przygotować zarówno na bazie mlecznej, jak i gorzkiej czekolady. W drugim wypadku polecamy jednak dosłodzić ją odrobiną cukru pudru. Można ją też zrobić z 50 g masła, 45 ml wody, 35 g cukru oraz 30 g kakao. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na smaczne, proste i ekspresowe ciasta bez pieczenia
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto stefania – inne wersje przygotowania 

Przepis na ciasto stefania jest niezwykle prosty. Wystarczy zagotować na mleku kaszę mannę z dodatkiem masła, cukru i kakao, a następnie wyłożyć ją między dwie warstwy herbatników. Deser zrobicie już w 25 minut! Jeśli jednak chcecie urozmaicić nieco jego smak, możecie pokusić się o wzbogacenie masy odrobiną namoczonych we wrzątku rodzynek, posiekanych na drobno orzechów czy płatków migdałowych. 

Ciasto to można też przygotować w wersji wegańskiej. Do jego przygotowania potrzeba: 750 ml napoju migdałowego niesłodzonego, 170 g kaszy manny, 100 g cukru białego 40 ml oleju, 50 g gorzkiej czekolady, 10 g kakao oraz 100 g wiórków kokosowych. Należy się również upewnić, że używane przez nas herbatniki są pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie ciasto stefania możecie też dosłodzić przy pomocy namoczonych daktyli – dorzuca się je do garnka z mlekiem i kaszą zamiast cukru i blenduje, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Jak udekorować ciasto stefania z herbatnikami? 

Stefania to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani wyszukanych kulinarnych umiejętności. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrobić je w nieco bardziej estetycznej wersji. Jak je ozdobić? Zastygającą polewę możecie obficie obsypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi na drobno orzechami. Dobrze sprawdzą się w tym celu także płatki migdałowe, czy posiekane na drobno suszone owoce.

Wierzch ciasta stefania można też oblać dwoma rodzajami polewy – na bazie białej i mlecznej czekolady. W prosty sposób można z nich stworzyć niezwykle efektowne wzorki, które przykują uwagę wszystkich gości. Deser możecie też oblać aksamitnym sosem waniliowym lub gęstą polewą karmelową. Świetnie smakuje on też w towarzystwie owocowego sosu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne