Hamburger na wypasie

Hamburger na wypasie, którym najesz się do syta

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
800.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)

Składniki:

  • Ogórek kiszony
  • Pomidor
  • Cebula
  • Sałata lodowa
  • Ser edam
  • Ketchup
  • Ciasto:
  • sezam
  • ilość sztuk: 6 bułek/12 bułeczek
  • sezam
  • 235 ml (1 szklanka) mleka
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 55 g masła
  • 560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto:
  • W małym rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem do temperatury 50°C (bardzo ciepłe).
  • W dużej misce wymieszać 1 i 3/4 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolać gorące mleko i wymieszać, a następnie dodać jajko i znów wymieszać. Mieszając dodawać pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut).
  • Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 do 35 minut. Formować kulku/ Spłaszczone
  • Piec w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Wołowine, mieszany z cebula, robimy z farszu kule spłaszczone i dajemy na patelnie lub do piekarnika.
  • Dodajemy naszego dodatki i gotowe.
  • Smacznego

Kalorie: 800.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy