"Gyros" z metaksą

Przepisy na gyrosa - "gyros" z metaksą

Dodany przez:

"Gyros" z metaksą

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek metaksy
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Przepisy na gyrosa - "gyros" z metaksą
  2. Mięso kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem, oliwą. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, odstawiamy do lodówki.
  3. Papryki i grzyby kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy (na silnym ogniu) mięso.
  4. Wykładamy na talerz razem z warzywami i grzybami.
  5. Sos:
  6. na patelnię wlewamy oba rodzaje śmietany, metaksę, przecier pomidorowy, mieszamy. Gotujemy 5 min, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do mięsa.
  7. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  8. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad gyros domowy gyros przepisy na gyrosa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze