Gulasz ze śliwkami na francuską nutę

Ocena:

4.46 (200)

  • 55 min.
  • dla 4 osób
Bardzo wykwintne a zarazem proste danie.

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego od szynki
  • 15 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml śmietanki
  • 100 ml porto
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Gulasz ze śliwkami na francuską nutę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śliwki pokroić na paski włożyć do garnka, połączyć z octem balsamicznym. Podgrzewać (nie gotować), do momentu aż śliwki połączą się z octem. Ostudzić. Mięso pokroić w grubą
  • kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać śliwki. Dusić ok 45 minut, co pewien czas podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać porto, zioła prowansalskie i śmietankę. Podgrzewać do momentu, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne