Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym na bazie beszamelu

Bardzo smaczne

dania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 188 głosów)

Składniki:

  • ŻOŁĄDKI:
  • 1 średnia cebula
  • 60 dag żołądków drobiowych
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • SOS::
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 czybata łyżka mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki chrzanu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żoładki oczyścić i pokroić w kawałki.Cebulę posiekać w piórka. Cebulę i żołądki posmażyć na oleju z solą, pieprzem i majerankim ok 10 minut. Po podsmażeniu dolać szklankę rosołu i szklankę wody i dusić pod przykryciem godzinę mieszająć od czasu do czasu. Po godzinie gotowania zdejmujemy pokrywkę i na wolnym ogniu redukujemy pozostałości płynu. W tym czasie przygotowujemy sos.
  • W rondelku rozpuścić łyżkę margaryny, wsypać mąkę i do gotowej zasmażki dodajemy szklankę mleka i szklankę rosołu. Trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia się sosu mieszająć od czasu do czasu. Gdy sos jest gotowy dodajemy chrzan i przelewamy do ugotowanych wcześniej żołądków.
  • Na bazie sosu beszamelowego można przyrządzić oprócz sosu chrzanowego wspaniały sos pomidorowy i musztardowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy