Fasola z wątróbką i podgrzybkami

Ocena:

4.51 (150)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wyjątkowo jesienna propozycja - na solidny obiad. Danie nie najlżejszych, ale trudno mu odmówić smaku i wartości odżywczych. Idealne dla fanów wątróbki!

Składniki:

  • podgrzybki  200 g

  • masło  30 g

  • olej  15 ml

  • fasola  150 g

  • cebula  100 g

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • wątróbka drobiowa  300 g

  • ocet balsamiczny  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • cukier  3 g

  • czosnek  3 ząbki

  • białe wino  50 ml

Fasola z wątróbką i podgrzybkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasola perłowa: namaczamy ją na całą noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, lekko studzimy.

  • Krok 2:

    Wątróbki: czyścimy z żył. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła, wkładamy cebulę, po minucie – wątróbkę. Podsmażamy razem ok. 3 min, na złoty kolor, wyjmujemy.

  • Krok 3:

    Grzyby: oczyszczamy i kroimy w paski. Obsmażamy ok. 2 min z czosnkiem.

  • Krok 4:

    Duszenie: do grzybów dokładamy ugotowaną fasolkę, resztę masła i wątróbki. Zalewamy octem i białym winem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przykrywamy i dusimy maksymalnie 3 min. Przed podaniem mieszamy z natką pietruszki. Jemy z chlebem.

Porady

- Autorką przepisu jest Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom 

- Ciepła fasola potrafi  kapitalnie przechodzić smakiem dodatków. Jednym z moich ulubionych pomysłów na mule jest przygotowanie ich właśnie z dodatkiem ugotowanej fasolki i podduszonego fenkuła: przesmażamy na oliwie cebulę, drobne kostki fenkuła i czerwonej papryki, dodajemy ugotowaną drobną fasolkę i zasypujemy porcją muli. Podlewamy białym winem, przykrywamy, zakręcamy garnkiem, dusimy 5 min, na koniec dodajemy natkę i sok z 1 cytryny.

- Do sałatek fasolowych warto dodawać więcej winegretu, ponieważ jej ziarenka „wciągają” sos. Ja zawsze mieszam ciepłą fasolę z winegretem, pozwalam jej wystygnąć i dopiero później mieszam z np. tuńczykiem, cebulą, korniszonami.

 

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne