Gulasz z pieczarkami i marchewką

Jesienna wariacja na temat gulaszu – bardzo aromatyczna i smaczna.

Dodany przez:

Gulasz z pieczarkami i marchewką

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500g mięsa wieprzowego
  • 300g pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • Kilka suszonych leśnych grzybów
  • Olej do smażenia
  • Mąką pszenna
  • 2-4 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Przyprawa warzywna Vegeta
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
  2. Marchewkę pokroić w talarki, cebulą i paprykę w kostkę, a pieczarki w plastry (wielkości talarków marchewki).
  3. Na tej samej patelni co mięso podsmażyć warzywa Zaczynając od marchewki (jest najtwardsza, potrzebuje więcej czasu na patelni), po chwili dodać cebulę, paprykę, na końcu pieczarkę. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa.
  4. Przygotowane mięso i warzywa zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić solą, pieprzem, Vetegą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz rozgniecionymi w proszek suszonymi grzybami leśnymi.
  5. Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, gulasz zagęścić. W tym celu w miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Gdy zgęstnieje, ściągnąć z ognia.
  6. Podawać z ziemniakami, kaszami lub pieczywem.
Grzyby mięso warzywa obiad kolacja pieczarki marchewka gulasz mięso wieprzowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze