Gulasz z marchewką i groszkiem

smaczny i kolorowy gulasz, od razu z warzywami...

Dodany przez:

Gulasz z marchewką i groszkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.92 z 13 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg chudej wieprzowiny, użyłam szynki
  • 2-3 szczupłe marchewki
  • 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • kawałek pora, ok 5-10 cm
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pora obrać, dokładnie umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso, obsmażone przekładać do rondla. Na koniec, na tej samej patelni, podsmażyć lekko pora i przełożyć do mięsa. Podlać ok. 0,5 szkl. wody i dusić ok. 30-40 min. aż mięso będzie miękkie. Wtedy dorzucić marchewkę i dusić do miękkości. Masło utrzeć z mąką, dodać do gulaszu, rozmieszać, dosypać groszek i przyprawy, dusić 10 min.. Można podać z ziemniakami albo pieczywem...
mięso warzywa obiad kolacja marchewka gulasz mięso wieprzowe groszek zielony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze