REKLAMA

Gulasz z grzybami i papryką

Pyszny aromatyczny gulasz, dobry z makaronem jak i ziemniakami.

dodany przez: janinah88 janinah88

dania mięsne Sosy dania z makaronem gulasz

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)


Składniki:

  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 800g chudego mięsa wieprzowego (łopatka
  • szynka)
  • 1 duża cebula
  • łyżka zmielonych suszonych grzybów
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • przyprawy: sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 3 ziela angielskie
  • 1 lisc laurowy ( imbir
  • gałka muszkatłowa
  • chilli
  • cząber)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Gulasz z grzybami i papryką?
Kroki przygotowania:

  • Mieso i cebulę pokroic w kostkę
  • posmażyc w garnku na niewielkiej ilości oleju. Doprawic solą i pieprzem. Gdy mięso się "zetnie" podlac wszystko wodą i dodac śmietanę
  • dodac papryki pokrojone
  • zmiażdżony czosnek
  • pieczarki oraz zmielone grzyby. Wryucic listek laurowy i ziele angielskie. Dusic całośc pod przykryciem w zależności od użytego mięsa ok 30 minut (aż mięso zmięknie). Gdy całośc uzyska pożądaną miękkośc doprawic przyprawami
  • (ja zrobiłam własmą kompozycję prypraw do gulaszu
  • jezeli ktos nie ma czasu na to może użyc gotowej przyprawy do "flaków i gulaszu"). Gotowy gulasz zagęścic zawiesiną z mąki i wody albo mąką ryżową bezposrednio do gulazu.
  • Ja gulasz podałam z kolorowym makaronem i buraczkami tartymi z cebulką i octem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy