Gulasz wołowy z ziołami

Przygotowanie: 30 minut Mikrofalowanie: ok. 45 minut Porcja: 570 kcal

Dodany przez:

Gulasz wołowy z ziołami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
570 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny (łopatki, rostbefu)
  • marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżka oleju
  • 2–3 łyżki mąki
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, obtoczyć w mące. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, posiekać.
  2. ■ Naczynie do zrumieniania posmarować olejem, rozgrzewać 4 minuty (optymalna moc: 600 W). Włożyć mięso, włączyć funkcję grill na 4 minuty, w połowie zamieszać. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 1/2 minuty z włączoną funkcją grill.
  3. ■ Wyłączyć funkcję grill, wlać bulion, dodać tymianek, listek laurowy i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem, szczelnie przykryć, gotować w kuchence mikrofalowej (optymalna moc 700 W), aż gulasz się zagotuje. Moc zmniejszyć do 350 W, zamieszać, gotować jeszcze 20 minut.
  4. ■ Marchewkę i seler oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do gulaszu, wymieszać, przykryć, gotować ok. 20 minut (optymalna moc 350 W). Podczas gotowania zamieszać 2–3 razy. Wyjąć listek laurowy, skropić octem winnym, odstawić na 5 minut. Podawać z makaronem lub ziemniakami.
mięso obiad wołowina gulasz ziola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze