Gulasz węgierski

Aromatyczna i pikantna potrawa z pastą paprykową

dania mięsnegulasz węgierski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 199 głosów)

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. od szynki)
  • 100 g boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 słodkie czerwone papryki
  • 1/2 ostrej papryki np. chili (opcjonalnie)
  • 1 mała pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 – 3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte
  • oczyszczone z błonek mięso pokroić w kostkę lub paseczki. Podobnie zrobić z boczkiem.
  • Cebule posiekać w cienkie wiórki
  • paprykę słodką pokroić w większą kostkę
  • ostrą paprykę w drobne kosteczki. Pietruszkę zetrzeć na tarce
  • czosnek zmiażdżyć.
  • Mięso i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę
  • wymieszać i kontynuować podsmażanie do momentu gdy cebula będzie złota. Zalać 2 szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w kostkę słodką i ostrą paprykę
  • zmiażdżony czosnek
  • startą pietruszkę
  • sól i pieprz. Gulasz dusić ok. 20 minut do miękkości
  • co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą.
  • Na małej patelni rozpuścić masło
  • zdjąć z ognia
  • wsypać 3 łyżki słodkiej papryki mielonej i dolać trochę wywaru z gulaszu. Szybko mieszać do uzyskania gęstej paprykowej pasty. Pastę wlewamy do garnka z gulaszem i dusimy około 5 minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Gulasz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
  • Dołącz na Facebooku
  • I gotowe życzę smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy