Gulasz węgierski
Gulasz węgierski - Przepis na Gulasz węgierskiAromatyczna i pikantna potrawa z pastą paprykową
dania mięsnegulasz węgierski
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.46 z 199 głosów)
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. od szynki)
- 100 g boczku
- 2 duże cebule
- 3 słodkie czerwone papryki
- 1/2 ostrej papryki np. chili (opcjonalnie)
- 1 mała pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 – 3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Umyte
- oczyszczone z błonek mięso pokroić w kostkę lub paseczki. Podobnie zrobić z boczkiem.
- Cebule posiekać w cienkie wiórki
- paprykę słodką pokroić w większą kostkę
- ostrą paprykę w drobne kosteczki. Pietruszkę zetrzeć na tarce
- czosnek zmiażdżyć.
- Mięso i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę
- wymieszać i kontynuować podsmażanie do momentu gdy cebula będzie złota. Zalać 2 szklankami gorącej wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w kostkę słodką i ostrą paprykę
- zmiażdżony czosnek
- startą pietruszkę
- sól i pieprz. Gulasz dusić ok. 20 minut do miękkości
- co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą.
- Na małej patelni rozpuścić masło
- zdjąć z ognia
- wsypać 3 łyżki słodkiej papryki mielonej i dolać trochę wywaru z gulaszu. Szybko mieszać do uzyskania gęstej paprykowej pasty. Pastę wlewamy do garnka z gulaszem i dusimy około 5 minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Gulasz posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
- Dołącz na Facebooku
- I gotowe życzę smacznego!
Podobne przepisy

Gulasz węgierski to sycąca propozycja na posiłek na gorąco. Największą popularnością cieszy się w chłodniejsze dni - oryginalny gulasz węgierski rozgrzewa i zastąpi dwudaniowy obiad, ale będzie też pyszną propozycją na obiadokolację. Bazą na gulasz po węgiersku może być szynka wieprzowa, ale w niektórych wersjach króluje wołowina. Przepisy na gulasz po węgiersku czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos węgierski - to efekt wytopienia tłuszczu z mięsa i połączenia w trakcie duszenia z aromatycznymi przyprawami - w końcu gulasz po węgiersku nie może obyć się bez papryki słodkiej i papryki ostrej w proszku! Podpowiadamy, jak zrobić gulasz węgierski i jakie przyprawy do gulaszu węgierskiego - oprócz papryki - warto dodać.
Gulasz węgierski

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 15 minut Porcja: 425 kcal Składniki na 6–8 porcji
Gulasz węgierski

Węgierski gulasz z kociołka z fasolą

Przepis na węgierskie danie z ryb - paprykarz węgierski
Paprykarz węgierski

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi

TORT WĘGIERSKI

Węgierski kociołek z węgierskim gulaszem

Gulasz idealnie pasuje do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, kaszy i klusek na parze.
Gulasz

Gulasz wołowy to pomysł na sycący obiad w rodzinnym gronie. Wyśmienicie smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z kiszonymi ogórkami. Pyszny gulasz wołowy powstanie z pręgi wołowej. Ponadto mięso na gulasz wołowy można doprawić czarnym pieprzem i słodką papryką. Warto pamiętać, że gulasz z wołowiny to czasochłonne danie. Jednak warto poświęcić mu czas i zrobić wyjątkowy posiłek. Zobaczcie przepis na pyszny gulasz wołowy.