Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.
Składniki:
Na sos:
40 dag łopatki wieprzowej
pół czerwonej papryki
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka przecieru pomidorowego
czubata łyżeczka mąki
łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
sól
papryka w proszku
imbir
tymianek
pieprz
curry
Na placki:
7 średniej wielkości ziemniaków
pół cebuli
2 jajka
przyprawa uniwersalna do potraw
pieprz
majeranek
4 łyżki mąki
olej do smażenia
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki kwaśnej śmietany
Placki po węgiersku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokoić w kostkę, czosnek obrać i posiekać.
Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę, czosnek i mięso. Przyprawić.
Podlać wodą i dusić 1 godzinę.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu.
Dusić do miękości mięsa i papryki ok. 20 min.
Dodać przecier pomidorowy.
Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować.
Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar wody odlać.
Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę, i mąkę. Wymieszać.
Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję).
Na talerzu ułożyć 1 placek, polać sosem z mięsem, przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.