Gulasz meksykański

Ocena:

4.39 (158)

  • dla 3 osób

Pikantny gulasz z mięsem wołowym, papryką i czerwoną fasolą.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 zielona papryczka chilli
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 350 ml buliony wołowego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Gulasz meksykański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • pokrojoną w paski paprykę
  • seler naciowy i papryczkę chilli. Na małym ogniu smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wołowinę
  • mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Po upływie tego czasy wlewamy bulion
  • pokrojone pomidory z puszki
  • odcedzoną kukurydzę
  • fasolę
  • koncentrat pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Mieszamy
  • zakrywamy pokrywką i na małym gazie dusimy około 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą do smaku i posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.

Porady

Zobacz też przepis na gulasz z indyka. Sprawdź przepis na tacos!​

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne