Pomysł na pyszny obiad. Zaskakujący gulasz z makaronem, pożywne danie jednogarnkowe
Składniki:
30 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
pół kalafiora
pół paczki makaronu
2 duże marchewki
dwie garści fasolki szparagowej
dwa kieliszki czerwonego wina
duża cebula
olej
majeranek
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
masło
2 ząbki czosnku
Zaskakujący gulasz z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zaczynamy od pokrojenia mięs w kostkę o bokach ok. 3 cm. Na rozgrzany olej wrzucamy osuszone papierowym ręcznikiem kawałki mięs. Po przysmażeniu na bardzo mocnym ogniu dodajemy dwie łyżki masła, posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, majeranek, sproszkowane papryki oraz pieprz. Po chwili przesmażania dodajemy kieliszki wina. Dusimy parę minut (bez przykrycia) – aby alkohol wyparował. Następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 1 h. Później dorzucamy pokrojoną w plasterki marchew, po paru minutach wędruje do garnka fasolka. Jeśli będzie za mało płynu można dolać wody. Całość dusimy do miękkości. 6 minut przed końcem dodajemy różyczki kalafiora. Jeśli ktoś lubi można dodać zaklepkę – ja jednak powoli od niej odchodzę. Całość podajemy z ugotowanym makaronem (można również surowy makaron wrzucić do gulaszu, aby w nim się ugotował – wtedy powstaje prawdziwe danie jednogarnkowe)