Gulasz

Gulasz idealnie pasuje do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, kaszy i klusek na parze.

dania mięsneSosygulasz

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mięsa: karczku
  • łopatki
  • szynki (w zależności od preferencji)
  • 3 duże cebule
  • kilka listków laurowych
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 2 - 3 kostki mięsne Winiary
  • olej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę lub większe kawałki.
  • 2. Cebule pokroić w kostkę.
  • 3. Odrobinę oleju rozgrzać na głębokiej patelni lub w rondlu. Wrzucić mięso. Smażyć
  • aż wyparuje powstała woda.
  • 4. W międzyczasie zagotować około 2 litrów wody. Wlać ją do mięsa
  • dodać cebule
  • liście laurowe i kostki mięsne i tak gotować na małym ogniu
  • aż mięso będzie miękkie
  • potem dodać przyprawy do mięsa wieprzowego.
  • 5. W międzyczasie dodana woda będzie odparowywać
  • ale oczywiście można ją uzupełniać.
  • 6. Jak mięso będzie miękkie
  • to 2 czubate łyżki mąki rozpuścić w zimnej wodzie i dodać do sosu. Po dodaniu jeszcze chwilę gotować.
  • Uwaga: Mięso można przyprawić zaraz po wrzuceniu na patelnie
  • ale niestety może nie być już takie kruche i miękkie. Najlepiej doprawiać sos
  • a gulasz sporzyć dzień później
  • dzięki temu mięso nabierze smaku od sosu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy