Grzyby w sosie ziołowo-śmietanowym

Zainspirowany przepisem Pani M. Caprari :)

Dania główneSosysos śmietanowy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 mały kubeczek śmietany 12 lub 18 %
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego tymianku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby oczyścić, obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Śmietanę lekko ubić z mąką. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać grzyby. Po chwili wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Danie delikatnie doprawić pieprzem i dusić na małym ogniu. Uduszone grzyby zalać ubitą śmietaną i wymieszać. Wsypać tymianek i bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić pietruszkę i wymieszać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy