Grzyby w śmietanie

Ocena:

4.48 (198)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Grzyby w śmietanie są doskonałym pomysłem na obiad lub kolację. Nie może zabraknąć ich na naszych talerzach jesienią, kiedy leśne runo obrodzi podgrzybkami, koźlarzami, prawdziwkami i kurkami. Zawierają moc składników mineralnych i mają mnóstwo smaku. To kremowa, aksamitna i pięknie pachnąca potrawa. Warto podawać ją z pieczywem, ziemniakami lub makaronem. Sprawdźcie, jak zrobić grzyby duszone w śmietanie, które są esencją złotej polskiej jesieni.

Składniki:

  • grzyby  400 g

  • cebula  100 g

  • śmietana 18%  200 g

  • masło  30 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Grzyby w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: świeże grzyby (podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlarze) myjemy, dokładnie czyścimy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.  

    Grzyby nóż
  • Krok 2:

    Duszenie: na głębokiej patelni lub w rondelku roztapiamy masło. Przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy grzyby. Oprószamy je solą. Dusimy całość pod przykryciem przez około 20 minut.

    Olej cebula
  • Krok 3:

    Grzyby w śmietanie: odkrywamy patelnię i odparowujemy nadmiar płynu, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy ją przez chwilę, mieszając. Doprawiamy pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.

    Śmietana łyżka

Porady

  • Grzyby z cebulą i czosnkiem możemy podlać niewielką ilością rosołu wołowego lub domowego bulionu warzywnego. Zyskają wtedy więcej aromatu. Nie musimy się jednak obawiać, że się przypalą. W trakcie duszenia puszczą wystarczająco dużo wody.
  • Masło warto wymieszać z odrobiną oliwy lub oleju. Dzięki temu na pewno nie przypali się podczas smażenia grzybów. Można też wykorzystać masło klarowane, które ma wyższą temperaturę dymienia.
  • Żeby duszone podgrzybki lub prawdziwki miały lekko kwaskowy, świeży smak, warto wykorzystać gęstą śmietanę 12 lub 18%, którą często dodaje się do różnych zup. Jeśli wolimy słodkawe, mocno kremowe potrawy, możemy też użyć produktu o większej zawartości tłuszczu (30 lub 36%). Pamiętajmy, że taką śmietanę trzeba będzie odparować, żeby zgęstniała i oblepiła grzyby.
  • Jakie grzyby w śmietanie smakują najlepiej? Zdecydowanie sprawdzi się mieszanka świeżo przywiezionych z lasu prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy lub maślaków. Możemy także wykorzystać gatunki, które można z łatwością dostać w sklepie, takie jak pieczarki (także portobello) lub boczniaki. Polecamy również nasz przepis na sos kurkowy.
  • Duszone grzyby ze śmietaną można odgrzać na drugi dzień. Nie przesmażajmy ich jednak za długo, bo mogą utworzyć się nieestetyczne grudki.
  • Jeśli chcemy wykorzystać mrożone grzyby, musimy wcześniej wrzucić je na chwilę do wrzątku i zagotować. Następnie przelewamy je przez sito i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Grzyby duszone w śmietanie przygotowane na podstawie naszego przepisu można zmiksować i traktować jako zupę krem. Takie danie doskonale smakuje ze świeżą bagietką, z chrupiącymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.
  • Polecamy posypanie potrawy świeżym koperkiem lub natką pietruszki, ale grzyby w śmietanie świetnie komponują się także z tymiankiem lub rozmarynem. Do sosu warto wsypać szczyptę gałki muszkatołowej lub ziela angielskiego. Doskonale smakują duszone grzyby z dodatkiem czosnku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać grzyby w śmietanie? 

Późnym latem i jesienią, kiedy leśne runo obdarowuje nas smakowitymi podgrzybkami, prawdziwkami, kurkami i koźlarzami, warto przygotować grzyby w śmietanie z cebulą. Przygotowane na świeżo i posypane aromatycznymi ziołami nie potrzebują skomplikowanych dodatków. Można pałaszować je z pajdą chleba na zakwasie lub chrupiącą bagietką. W takiej postaci mogą robić za przystawkę lub danie kolacyjne. Na sycący obiad warto podawać je w towarzystwie takich dodatków jak: 

  • makaron – gęsty, biały sos apetycznie otuli miękkie i sprężyste kokardki, rurki, świderki lub kolanka. Można też wykorzystać długie nitki lub wstążki. Grzyby w śmietanie z makaronem można podawać na rodzinny obiad, ale mogą być także popisowym, sezonowym daniem na przyjście gości.    
  • ziemniaki w mundurkach lub obrane i ugotowane w wodzie – dzięki nim potrawa będzie miała wyższy indeks sytości i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań obiadowych. Grzyby w śmietanie z ziemniakami to niekwestionowany hit jesiennego menu. 
  • kasza – rolę sycącego dopełnienia pełnego białka i błonnika doskonale odegra kasza gryczana, która nie tylko świetnie smakuje, ale także wzbogaca grzyby smażone z cebulą i śmietaną o lekko orzechowy aromat. 
  • kopytka – ciekawa propozycja obiadowa, jeśli znudził nam się dodatek makaronu lub ziemniaków z wody. Warto podać je z usmażonym na chrupko wędzonym boczkiem i posypać parmezanem. Można też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub włoskie gnocchi.  

Inne pomysły na dania z grzybów 

Skoro wiemy już, jak zrobić grzyby w śmietanie, może warto zastanowić się nad innymi potrawami i dodatkami, które powinny zagościć na naszych stołach szczególnie jesienią. Mięsiste podgrzybki, prawdziwki, delikatne w smaku kurki i pełne umami boczniaki mogą być składnikami sosów, zup, makaronów, krokietów i przetworów na zimę. Polecamy przyrządzić na przykład: 

  • zupa ze świeżych grzybów – w formie tradycyjnej lub gęstego kremu. Świetnie smakuje z ziemniakami i dodatkiem wędzonej kiełbasy. Nie może zabraknąć w niej kwaśnej śmietany, która wieńczy leśne dzieło. 
  • sos grzybowy – to nieodłączny składnik wielu dań obiadowych i przekąsek. Powstaje bardzo szybko, a sposobów na jego wykorzystanie jest niezliczenie wiele. To kremowy i aromatyczny dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Można polać nim naleśniki, pieczeń lub placki ziemniaczane. 
  • grzyby w occie – idealnie pasują do kanapek, koreczków i pieczonych mięs. Mogą być też składnikiem sałatek. Jesień to doskonały czas na robienie słodko-kwaśnych przetworów ze świeżych grzybów. Brzydsze okazy możemy wysuszyć i dodawać zimą do zup oraz sosów.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne