Grzyby w sosie pomidorowo- winnym

bardzo smaczny do różnych dań

PrzetworySosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 180 głosów)

Składniki:

  • Z przepisu Bo- Bożenki z P.Przepis, z moimi znacznymi zmianami
  • 2 kg grzybów lesnych lub pieczarek, u mnie pieczarki
  • 1 kg cebuli, u mnie cukrowa
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju, u mnie ¾ szklanki
  • 190 gram koncentratu pomidorowego, Łowicz
  • 1,5 łyżki soli, u mnie 2 płaskie łyżki
  • 4 łyżki cukru, u mnie 7 łyżek
  • Pieprz mielony do smaku
  • Ja dodałam jeszcze:
  • 0,5 szklanki różowego wina Carlo Rossi
  • 1 łyżeczką tymianku suszonego
  • 1 łyżka sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao
  • Sok z 1 cytryny + 1 łyżka soli do gotowania grzybów
  • Olej z masłem do smażenia cebuli.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotować wodę z łyżką soli i sokiem z 1 cytryny.
  • Wrzucić umyte i pokrojone pieczarki lub grzyby leśne. Doprowadzić do wrzenia i osączyć.
  • W dużym rondlu zeszklić na rozgrzanym oleju z łyżką masła cebule pokrojone w grubą kostkę.
  • Dodać do niej osączone pieczarki, wlać ¾ szklanki oleju, wymieszać i poddusić 5 minut.
  • Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wymieszać i dodać cukier, sól, pieprz do smaku, tymianek, sos Tao Tao, wino.
  • Dokładnie wymieszać, chwileczkę poddusić i nakładać w słoiki.
  • Zamknąć i pasteryzować 15 minut.
  • Z tej porcji wyszło 6 słoików 0,5 litrowych i trochę do degustacji:))

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy