Grzyby marynowane

pyszna przystawka

Dodany przez:

Grzyby marynowane

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.16 z 19 głosów)

Składniki

  • Grzyby lesne około 2 kg
  • 3 dag soli na 1 kg grzybów- do obgotowania
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • ZALEWA:
  • 1:3 czyli na 2 szklanki octu 10% dajemy 6 szklanek wody
  • 4-7 pełnych łyżek cukru
  • 2 duże łyżki soli, 4 listki
  • po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • i ewentualnie 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę na zalewę dodać ocet, sól, cukier, przyprawy, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić przyprawy.
  2. Wybieramy zdrowe, młode okazy najlepiej małe/borowiki, maslaki, rydze, podgrzybki, kozlaki ew gąski/. Większe okazy dzielimy na pół lub na 4 cząstki. Marynujemy każdy rodzaj oddzielnie.
  3. Grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć w kilku wodach, można użyć soli.
  4. Zagotować wodę w dużym garnku ( tak, aby grzyby mogły swobodnie w niej pływać).Posolić wodę ok. 3 dag soli na 1 kg grzybów. Kiedy woda zacznie już wrzeć dodać grzyby, sok z cytryny, zmniejszyć ogień, dodać 1 dużą cebulę. Gotować powoli ok. 10 minut, zdjąć szumowiny łyżką cedzakową. Grzyby mają być al./dente.
  5. Po minionym czasie gotowania grzyby odcedzić na sito, przelać je na sicie gorącą wodą, cebulę odrzucić.
  6. Sterylne słoiki napełnić grzybami, nie za scisło, do ¾ wysokości słoika. Do każdego z nich włożyć 1 listek laurowy, po 3ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu ( te odcedzone z zalewy)
  7. Schłodzoną zalewą zalać grzyby, zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut
przetwory warzywa marynata grzyby leśne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze