kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i goździków
duża szczypta suszonego estragonu
sól
pieprz
Grzybowe pikle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
3/4 szklanki octu zagotowujemy z ok. łyżeczką cukru, gorącym płynem zalewamy pokrojoną w plasterki cebulę, zostawiamy na noc pod przykryciem. Oczyszczone grzyby wrzucamy na 10 min na lekko osolony wrzątek, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Pokrojoną w plasterki marchewkę, pociętą na długie kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i brokuła wkładamy na 5 min na osolony wrzątek (warzywa powinny pozostać półtwarde).
Z podanych składników gotujemy zalewę. W słojach układamy wymieszane grzyby, warzywa z ogórkami, cebulę i kapary, zalewamy przestudzoną marynatą. Na wierzch każdego wylewamy trochę oliwy, zakręcamy, odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.