Grzybowe pikle

Ocena:

4.44 (190)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przepis na grzybowe pikle.

Składniki:

  • 3/4 szklanki octu
  • cukier
  • cebula
  • 3 szklanki mieszanych, jak najmniejszych grzybów
  • sól
  • marchewka
  • kilka strączków fasolki szparagowej
  • kilka różyczek kalafiora i brokuła
  • 2 szklanki malusieńkich ogórków
  • garść kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki octu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • duża szczypta suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz

Grzybowe pikle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 3/4 szklanki octu zagotowujemy z ok. łyżeczką cukru, gorącym płynem zalewamy pokrojoną w plasterki cebulę, zostawiamy na noc pod przykryciem. Oczyszczone grzyby wrzucamy na 10 min na lekko osolony wrzątek, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Pokrojoną w plasterki marchewkę, pociętą na długie kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i brokuła wkładamy na 5 min na osolony wrzątek (warzywa powinny pozostać półtwarde).
  • Z podanych składników gotujemy zalewę. W słojach układamy wymieszane grzyby, warzywa z ogórkami, cebulę i kapary, zalewamy przestudzoną marynatą. Na wierzch każdego wylewamy trochę oliwy, zakręcamy, odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.

Porady

Zobacz też: Pikle warzywne po włosku - giardiniera

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne