Grzybowa z kluskami grzybowymi

Przepisy na Wigilię - grzybowa na Wigilię

Zupyzupa grzybowa

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
90 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów
  • łyżka (+ łyżeczka) masła
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, po 1/4 pora i selera)
  • 2 cebule
  • kilka ziaren pieprzu
  • 12 dag mąki
  • jajko
  • sól
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Grzyby zalać 2 l wody, dodać łyżkę masła i gotować 30 min. Włożyć obraną włoszczyznę, opalone cebule, pieprz i gotować, aż grzyby zmiękną. Wywar przecedzić. Całe kapelusze pokroić w paski, a trzony posiekać.
  • Z mąki, łyżeczki masła, jajka, soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i rozłożyć na cieście posiekane trzony. Wgnieść je w ciasto, rozwałkować i zwinąć w rulon. Pokroić na 1-cm paski.
  • Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 6 min. Do zupy dodać pokrojone kapelusze. Przyprawić, zaostrzyć odrobiną soku z cytryny. Podawać z kluskami grzybowymi i posiekaną natką.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 90

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy