Grzanki ziołowe z piekarnika

Ocena:

4.51 (168)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Szybki przepis na pyszną przekąskę - grzanki ziołowe z piekarnika. Aromatyczne i chrupiące to doskonały dodatek do sałatek i zup. Nie warto żałować w nim czosnku i ziół, ponieważ to one sprawiają, że zapiekanki mają tak dobry smak. Jak zrobić grzanki w piekarniku? Przepis na nie jest prosty! Gwarantujemy, że złociste grzanki staną się jednym z ulubionych pomysłów na kolację.

 

Składniki:

  • bułka  1 szt.

  • masło  30 g

  • ser żółty  100 g

  • lubczyk  1 łyżeczka

  • tymianek  1 łyżeczka

  • rozmaryn  1 łyżeczka

  • bazylia  1 łyżeczka

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • czosnek  2 ząbki

Grzanki ziołowe z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczywo kroimy na kromki, najlepiej o grubości ok. 3 cm – wtedy grzanki szybko się przepieką i będzie wygodnie je zjeść. Ser ścieramy na tarce, a zioła drobno siekamy. Każdą kromkę smarujemy masłem i wyciskamy na wierzch czosnek, posypujemy pozostałymi składnikami. Grzanki w piekarniku powinny piec się około 10 minut w 180˚C.

Porady

  • Aby zrobić grzanki, najlepiej sprawdzi się bułka paryska. Można jednak wykorzystać każdy inny rodzaj pieczywa – od chleba po bagietki i kajzerki.
  • Mamy jeszcze jeden pomysł na grzanki z piekarnika. Na kromki chleba można położyć pomidora, szynkę lub inne dodatki. Zapiekane kanapki są pysznym pomysłem na kolację!
  • Masz w domu czerstwy chleb? Sprawdź przepisy na grzanki, które pomogą nadać mu drugie, smaczne życie.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić grzanki w piekarniku?

Grzanki z piekarnika są chrupiąca, pyszne i mniej tłuste niż te przygotowane na patelni. Możemy serwować je jako przekąskę, na kolację, a także jako dodatek do sałatek i zup. Jak zrobić grzanki w piekarniku? Wystarczy pokroić pieczywo na średniej grubości kromki i je natłuścić. Przepis na grzanki podpowiada, aby posmarować je masłem z czosnkiem, jednak można wykorzystać też w tym celu olej rzepakowy z przyprawami. Grzanki wyśmienicie smakują dzięki przypieczonej skorupce z żółtego sera. 

W podobny można przygotować grzanki, które można dodać do zupy lub sałatki. Wystarczy kromki pieczywa posmarować masłem i wtedy pokroić w kostkę. Przepis na grzanki dopuszcza też przygotowanie ich z chleba, kajzerek z poprzedniego dnia, czy sklepowych bagietek. Ten chrupiący dodatek wzbogaci nasze danie! Jest to też idealny przykład dania zero-waste. Lekko obeschnięty chleb idealnie nada się do ich przygotowania.

A skoro jesteśmy w temacie grzanek – warto poznać przepis na Bruschettę, czyli przepyszną, włoską pajdę chleba z pieca. Jest to mistrzostwo w kategorii przepisów na grzanki!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne