Gryczanka z czekoladą i owocami

Gryczanka z czekoladą i owocami to danie dla miłośników słodkich śniadań. Kaszę można ugotować poprzedniego dnia, a rano tylko odgrzać i dodać owoce.

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej białej
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 300 ml wody
  • 30 gorzkiej czekolady
  • 6 sztuk suszonych daktyli, przeciętych na połówki
  • do dekoracji: kiwi, borówki, nektarynki,
  • po łyżce posiekanych migdałów i wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wieczorem: kaszę wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i wodę, wrzucamy kostki czekolady i daktyle. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
  • Rano: dzielimy na porcje, dekorujemy owocami, migdałami, wiórkami kokosowymi lub innymi wartościowymi dodatkami: chia, orzechami, pestkami słonecznika lub dyni, mielonym siemieniem lnianym itd.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: makaronowa sałatka z kurczakiem

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy