Gruzińskie pierożki z mięsem

Najlepiej smakują z farszem z wieprzowiny i baraniny. Kuchnia gruzińska słynie z tych pysznych pierożków.

Dodany przez:

Gruzińskie pierożki z mięsem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 33 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • Farsz:
  • 15 dag baraniny
  • 15 dag wieprzowiny
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Mięso i cebulę zmiel w maszynce do mięsa
  2. 2. Dodaj przyprawy, wyrób masę
  3. 3. Z mąki, jajka, wody i soli wyrób ciasto
  4. 4. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, a potem rozwałkuj
  5. 5. Wykrywaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj mięsny farsz, nastepnie zlepiaj ciasto formując sakiewki
  6. 6. Wrzucaj je do gotującej wody, a gdy wypłyną gotuj jeszcze 8 minut
  7. 7. Podawaj z kwasną smietaną, roztopionym masłem lub skwarkami i cebulka

Wskazówki

Zobacz też: Kruche pieczone pierożki z serem kozim

mięso obiad kolacja pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy