Gruszkowa tarta

smaczna i szybka tarta

Dodany przez:

Gruszkowa tarta

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto :
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • Masa :
  • 560 g serka waniliowego ( 4 opakowania po 140 g )
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szk przegotowanej gorącej wody
  • Dodatkowo :
  • 2 duże gruszki
  • 4 łyżki czekolady gorzkiej w płatkach
  • 1 łyżka kolorowej posypki do ciast

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania. Za pomocą funkcji puls posiekać składniki aż zbiją się w kulę. Następnie wyjąć ciasto, lekko oprószyć mąką, wyrobić szybko ciasto, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na średnicę większą od formy do tarty ( moja miała 28 cm ). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na dno formy i wylepić ścianki. Całość nakłuć widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Do miski przełożyć serki i serek mascarpone i zmiksować. Galaretkę rozmieszać w wodzie i schłodzić. Zimną ale prawie płynną galaretkę wlać do serków i połączyć za pomocą miksera. Masę przelać na upieczony spód tarty. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć koliście dookoła tarty na brzegu. Środek posypać czekoladą i posypką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
deser tarta Gruszkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze