Gruszki z galaretką

bardzo smaczny dodatek do deserów i ciast

galaretkiPrzetworydżemy

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 201 głosów)

Składniki:

  • 12 gruszek
  • ok 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru, do smaku, trzeba sprawdzić pod swój gust
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 12 gruszek obrać, wydrążyć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę.
  • wrzucić do garnka i podlać odrobiną wody. gotować kilka minut i zmiksować podręcznym blenderem.
  • mus gruszkowy posłodzić do smaku/ ja dałam 2 łyżki cukru/ i wsypać 1 galaretkę zieloną.
  • dokładnie wymieszać mus z galaretką i pogotować 15 minut.
  • następnie przełożyć do słoików. zamknąć i odwrócić do góry dnem. ja jednak pasteryzowałam 3-5 minut dla pewności.
  • z tej porcji gruszek wyszły 2 słoiczki półlitrowe
  • drugą taką samą porcję zrobiłam z galaretką cytrynową

Porady

Zobacz też: gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy