Gruszki z galaretką

bardzo smaczny dodatek do deserów i ciast

Dodany przez:

Gruszki z galaretką

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 12 gruszek
  • ok 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru, do smaku, trzeba sprawdzić pod swój gust
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa

Przygotowanie

  1. 12 gruszek obrać, wydrążyć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę.
  2. wrzucić do garnka i podlać odrobiną wody. gotować kilka minut i zmiksować podręcznym blenderem.
  3. mus gruszkowy posłodzić do smaku/ ja dałam 2 łyżki cukru/ i wsypać 1 galaretkę zieloną.
  4. dokładnie wymieszać mus z galaretką i pogotować 15 minut.
  5. następnie przełożyć do słoików. zamknąć i odwrócić do góry dnem. ja jednak pasteryzowałam 3-5 minut dla pewności.
  6. z tej porcji gruszek wyszły 2 słoiczki półlitrowe
  7. drugą taką samą porcję zrobiłam z galaretką cytrynową
przetwory gruszki Dżem galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze