GRUSZKI W ZALEWIE

Gruszki w zalewie, doskonałe do deserów, do pieczonego kurczaka. do sałatek. Kulinarna bomba !

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 204 głosów)

Składniki:

  • Na gruszki w zalewie potrzebujemy :
  • 2 kg gruszek, najlepsze będą klapsy
  • 2 kg cukru kryształu
  • 2 szklanki winnego octu
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • goździki
  • kora cynamonu
  • woda, najlepiej źródlana

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki należy obrać ze skórki a następnie oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na połówki lub ćwiartki i skropić sokiem z wyciśniętej cytryny. Z cukru, 1 szklanki źródlanej wody [ może być mineralna niegazowana woda] oraz octu z dodatkiem skórki z cytryny ugotować syrop. Gotować należy na małym ogniu. Powstałe na powierzchni szumowiny zbierać drewnianą łyżką lub przygotować patyczek an który należy nawinąć kawałek gazy.
  • Do wrzącego gotowego syropu włożyć gruszki i gotować pod przykryciem około jednej godziny na małym ogniu. Idealne gruszki z syropu powinny być przeźroczyste ale nie rozgotowane. Gruszki należy odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Syrop raz jeszcze zagotować, dodając goździki oraz korę cynamonu. Gorącym ale nie wrzącym syropem zalać gruszki i zakręcić słoiki które powinny stać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Po tych dniach ponownie zlać syrop, zagotować, dodać do niego gruszki i podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Gruszki ponownie przełożyć do wygotowanych słoików, zalać gorącym syropem i ostudzić. Teraz słoiki z gruszkami mogą wylądować w spiżarce lub ciemnej piwniczce. Będą idealne a goście w siódmym niebie. Polecam i życzę smacznego.

Porady

Zobacz też: gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy