Gruszki w zalewie

Pyszne gruszki nadają się do ciast i do dekoracji.

Dodany przez:

Gruszki w zalewie

Owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.69 z 16 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 10 kg gruszek (najlepiej Klapsa)
  • Zalewa:
  • 0,5 l octu 10%
  • 3 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • 10 goździków

Przygotowanie

  1. Na gotującą zalewę kłaść umyte i obrane gruszki pokrojone na cząstki. Gotować około 15 min (tak żeby nie były za miękkie). Nakładać do słoików i zakręcać i odwracać do dołu zakrętką.
  2. Gruszki muszą być twarde, najlepiej Klapsa.
  3. Obrane gruszki kłaść do wody z octem, aby nie ciemniały!
przetwory przekąska deser gruszki ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy