Gruszki w winie

Gruszki w winnym syropie świetnie będą nadawać się do ciast, ale i jako wytrawna przekąska do kawy. Spróbujcie ich!

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 9 głosów)

Składniki

  • 1 kg twardych gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 l czerwonego wina
  • 1 i 1/4 l czerwonego octu winnego
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżeczki goździków
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • duża laska cynamonu
  • szczypta cukru
  • łyżeczka kwiatów lawendy
  • kilka pasków skórki cytrynowej

Przygotowanie

  1. Gruszki myjemy. Wzdłuż każdego owocu wykrawamy paski skórki, używając obieraczki do warzyw. Miskę napełniamy wodą, wlewamy sok z cytryny, mieszamy, wkładamy gruszki. Do garnka wlewamy wino i ocet, dodajemy cukier i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, szumujemy. Gotujemy 5 min, wkładamy gruszki.
  2. Gotujemy na małym ogniu 35 min, aż zmiękną. Łyżką cedzakową przekładamy owoce do wyparzonych słoików. Syrop gotujemy, aż połowa wyparuje i stanie się gęsty. Wrzącym zalewamy gruszki i zamykamy słoje. Po miesiącu owoce nadają się do jedzenia.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
owoce przetwory wino gruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy