Gruszki w sosie czekoladowym

Piękny, prosty, i mocno czekoladowy deser, czyli gruszki w sosie czekoladowym. Mleko sojowe zastąp migdałowym, kokosowy albo chudym krowim. Dla zaostrzenia smaku dodajmy do czekolady odrobinę chili.

Desery

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Składniki:

  • 6 gruszek
  • cytryna
  • gwiazdka anyżu
  • 4-cm kawałek imbiru
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • łyżka ksylitolu
  • 700 ml mleka sojowego
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki migdałów, posiekanych

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki obieramy, ostrożnie wycinamy gniazda nasienne. Owoce skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
  • W dość dużym garnku gotujemy 2 l wody, wrzucamy przyprawy, wsypujemy ksylitol, wkładamy gruszki. Gotujemy na niedużym ogniu przez 40 min. Zostawiamy do wystudzenia w zalewie.
  • Odlewamy do szklanki 100 ml mleka i rozprowadzamy w nim skrobię ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do rondla, wsypujemy kakao i cynamon, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rozpuszczoną skrobię i podgrzewamy mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą (ma dotykać do powierzchni sosu, żeby nie utworzył się na niej kożuszek). Sos (ciepły lub wystudzony) rozlewamy do miseczek, w każdej ustawiamy gruszkę, posypujemy migdałami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Porady

Szybkie, łatwe, wegańskie. Sos można też dosłodzić stewią lub syropem klonowym.

Zobacz też: Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy