Gruszki w sosie

Prosty, pyszny deser z owocami w roli głównej.

Desery

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 194 głosów)

Składniki:

  • 4 małe dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć z nich gniazda nasienne. Na patelnię wrzucić masło. Dodać do niego brązowy cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Do sosu włożyć gruszki. Smażyć je ok. 2 minuty. Po tym czasie gruszki delikatnie odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone gruszki wyjąć z sosu i ułożyć na talerzykach.Do sosu dodać jogurt. Wymieszać i gotować na dużym ogniu tak długo, aż sos zredukuje się o ok. połowę. Gotowym sosem polać gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy