Gruszki w marynacie

Te gruszki są bardzo wyraziste w smaku, dzięki odpowiedniej marynacie. Możecie też zanurzyć w niej inne owoce, np. jabłka.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 24 głosów)

Składniki

  • 1 kg gruszek
  • szklanka octu 10%
  • szklanka cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka kawałków obranego chrzanu
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół. Ocet z 3/4 szklanki wody, cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Do gorącej zalewy wkładamy owoce. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (gruszki powinny być jeszcze nieco twardawe). Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do słoja. Zalewamy przestudzoną zalewą z przyprawami i dobrze zakręcamy.
  2. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Wyraziste, kwaskowate gruszki możemy owinąć francuskim ciastem i zapiec na rumiano. Gdy lekko przestygną, oprószamy je cukrem pudrem.

przetwory gruszki marynata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze