Gruszki w lekkiej zalewie

Kwaskowe gruszki ze słoika możemy podjadać jako samodzielną przekąskę, ale też dodać np. do ciasta czy zapiec pod kruszonką.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 13 głosów)

Składniki

  • 3 kg twardych gruszek (np. bergamotek)
  • 1 kg cukru
  • 1/2 l octu 6%
  • 10 goździków
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Gruszki myjemy, obieramy ze skóry, przycinamy ogonki. Cukier zalewamy octem, dodajemy 2 szklanki wody, goździki i cynamon, doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy, zalewamy nią gruszki w garnku.
  2. Odstawiamy na noc. Syrop zlewamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Owoce układamy w słojach, zalewamy chłodnym syropem. Zakręcamy słoje, pasteryzujemy przez 20 min.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

Lekko kwaśne gruszki zapieczemy w sosie karmelowym z dodatkiem orzechów, korzeni, anyżu, cynamonu i wanilii.
 

owoce przetwory gruszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy