Gruszki w cieście francuskim z czekoladą

Owocowy deser w kilka chwil? To z pewnością połączenie owoców i ciasta francuskiego. A gdy gruszki w cieście francuskim podamy w czekoladzie i oprószymy cukrem pudrem niczym puszkiem to mamy ideał!

Desery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 167 głosów)

Składniki:

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 40 g mielonych orzechów laskowych
  • rozmącone jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek. Za pomocą urządzenia do wydrążania delikatnie usuwamy gniazda nasienne tak, aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu.
  • Czekoladę kruszymy i ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy znad pary i dodajemy orzechy, mieszamy.
  • Masą napełniamy wydrążone owoce. Z ciasta wycinamy 4 koła o śr. 20 cm. Na środku każdego stawiamy gruszkę i owijamy ją ciastem, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek – możemy przykleić wodą listki wycięte z ciasta.
  • Gruszki stawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Każdą gruszkę smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 20–25 min, aż się ładnie zrumienią. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Sprawdź również: Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy