Gruszki w cieście francuskim z czekoladą

Owocowy deser w kilka chwil? To z pewnością połączenie owoców i ciasta francuskiego. A gdy gruszki w cieście francuskim podamy w czekoladzie i oprószymy cukrem pudrem niczym puszkiem to mamy ideał!

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 40 g mielonych orzechów laskowych
  • rozmącone jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek. Za pomocą urządzenia do wydrążania delikatnie usuwamy gniazda nasienne tak, aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu.
  2. Czekoladę kruszymy i ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy znad pary i dodajemy orzechy, mieszamy.
  3. Masą napełniamy wydrążone owoce. Z ciasta wycinamy 4 koła o śr. 20 cm. Na środku każdego stawiamy gruszkę i owijamy ją ciastem, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek – możemy przykleić wodą listki wycięte z ciasta.
  4. Gruszki stawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  5. Każdą gruszkę smarujemy rozmąconym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 20–25 min, aż się ładnie zrumienią. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Wskazówki

Sprawdź również: Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

gruszki ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze