Gruszki w cieście francuskim

Przygotowanie: 35 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 390 kcal Składniki na 4 porcje

Desery

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 195 głosów)

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 3/4 l gruszkówki lub cydru
  • cytryna
  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki miodu
  • kora cynamonu
  • 10 dag brązowego cukru
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki umyć, obrać, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Nalać 1/2 l alkoholu do garnka, włożyć gruszki i cukier. Gotować ok. 20 min. Wyjąć, osuszyć na ręczniku kuchennym.
  • Ciasto francuskie rozmrozić w lodówce. Wyciąć duże krążki, okleić nimi gruszki tak, by wystawały ogonki. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C. Po 10 min obniżyć temp. do 180°C, piec jeszcze 20 min.
  • Do garnka wlać resztę alkoholu, dodać cukier, kawałek kory cynamonu i miód. Gotować na małym ogniu 15–20 min, aż powstanie dość gęsty syrop.
  • Gruszki podawać ciepłe lub wystudzone, polane syropem, ewentualnie posypane cynamonem.

Kalorie: 390

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy