Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 300 kcal
Składniki: 4 porcje
Składniki:
1/2 kg strączków groszku cukrowego
1/2 kg zielonego groszku
2 pęczki dymki
oliwa
4 plastry suszonej szynki
sok z cytryny
kilka pomidorków koktajlowych
łyżka masła
2 łyżki płatków parmezanu
sól
mielony pieprz
natka
Groszek cukrowy z szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z groszku cukrowego odciąć końcówki i umyć. Zielony groszek gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Dymkę pokroić na 2 lub 4 części. Szynkę pociąć w paski. Dymkę dusić 10 minut na oliwie.
Dodać groszek cukrowy oraz zielony i dalej dusić na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać masło i szynkę oraz umyte pomidorki. Dusić jeszcze ok. 2 minut.
Posypać parmezanem i listkami natki pietruszki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!