Groszek cukrowy z szynką

Ocena:

4.5 (154)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 300 kcal
Składniki: 4 porcje

Składniki:

  • 1/2 kg strączków groszku cukrowego
  • 1/2 kg zielonego groszku
  • 2 pęczki dymki
  • oliwa
  • 4 plastry suszonej szynki
  • sok z cytryny
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • sól
  • mielony pieprz
  • natka

Groszek cukrowy z szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z groszku cukrowego odciąć końcówki i umyć. Zielony groszek gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Dymkę pokroić na 2 lub 4 części. Szynkę pociąć w paski. Dymkę dusić 10 minut na oliwie.
  • Dodać groszek cukrowy oraz zielony i dalej dusić na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać masło i szynkę oraz umyte pomidorki. Dusić jeszcze ok. 2 minut.
  • Posypać parmezanem i listkami natki pietruszki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne