Grochówka z boczkiem i kiełbasą

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 40 minut Porcja: 460 kcal

Zupygrochówkadania mięsne

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
460 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 151 głosów)

Składniki:

  • l szklanka łuskanego grochu
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • 30 dag wędzonego boczku
  • kromka białego chleba
  • łyżka masła
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • kilka gałązek koperku
  • Gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki oskrobać, opłukać, pokroić w plasterki. Por oczyścić, dokładnie opłukać, pokroić w krążki. Boczek pokroić w kostkę.
  • Groch zalać 1 i 1/2 l zimnej wody, dołożyć marchewkę i pory, gotować ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Boczek podsmażyć, w połowie gotowania dołożyć do zupy. Na pięć minut przed końcem gotowania wsypać mrożony groszek.
  • Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy, podgrzać. Doprawić startą gałką, solą i pieprzem.
  • Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Zupę podawać z grzankami i koperkiem.

Kalorie: 460

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy