Grochówka wojskowa

Pyszna grochówka wojskowa.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 178 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki grochu
  • 1 kg kości od schabu
  • 30-40 dag boczku
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 10 dag słoniny
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki vegety
  • mielony pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Groch namaczamy na noc.Do garnka wkładamy kość i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy.Gotujemy na małym ogniu.
  • W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami.
  • Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą, nadmiar tłuszczu zalewamy, a mięso dodajemy do garnka.
  • Zupę gotujemy na małym ogniu ok.godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę przyprawiamy majerankiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy