Grochówka na żeberkach

Wszyscy chyba znamy niesamowity smak i aromat wojskowej grochówki gotowanej na festynach w kuchniach polowych. To zasługa... szyszek sosnowych, czasami też igieł – świeżych i pełnych żywicy, które po wygotowaniu w zupie oddają jej dymne nuty.

Zupygrochówkadania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • 30 dag wędzonych żeberek
  • 1/2 porcji włoszczyzny
  • liść laurowy
  • szklanka suchego łamanego grochu
  • 4 ziemniaki
  • kawałek wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żeberka
  • obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz liść laurowy zalewamy 2 l wody
  • doprowa-dzamy do wrzenia
  • po czym zmniejszamy płomień i gotujemy powoli 1 godz.; na początku szu-mujemy. Wywar przecedzamy
  • wrzucamy łamany groch i gotujemy ok. 50 min. Na 10–15 min przed końcem gotowania wkładamy obrane
  • pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paski boczku obsmażone na chrupiąco na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • zostawiamy na minimalnym ogniu. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę
  • dolewamy kilka łyżek zupy
  • mieszamy na gładki sos i wlewamy do zupy. Przyprawiamy solą
  • sporą ilością pieprzu i naprawdę dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku.

Porady

Zobacz też: żeberka z kapustą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy