Groch z kapustą

Kapusta pekińska z mrożonym zielonym groszkiem.

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.59 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/4 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego kapustę. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać mrożony groszek, masło roślinne, cukier, trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu do miękkości warzyw. Jak warzywa będą już miękkie, oprószyć je mąką. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować. Podawać jako dodatek do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy