Grilowany sandacz z kremową kapustą i kremem ziemniaczano-buraczanym

Porcja na 4 osoby

Dodany przez:

Grilowany sandacz z kremową kapustą i kremem ziemniaczano-buraczanym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Sandacz filet 1 kg
  • Włoska kapusta 0,6 kg
  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Burak czerwony 0,3 kg
  • Pomidor 2 sztuki
  • Szalotka 4 sztuki
  • Imbir 0,50 g
  • Kapary 0,30 gr
  • Koperek 0,50 g
  • Kolędra 0,50 g
  • Smietana 30 % 0,2 l
  • Masło 0,20 g
  • Olej 0,1 l
  • Oliwa 0,1 l
  • Sól maldon do smaku
  • Pieprz grubo ziarnisty
  • Mleko0, 5 l
  • Lecytyna 0,01 g

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje. Ponacinać skórę, skropić olejem, zgrilować i wstawić do pieca na 6 minut w temperaturze 80 stopni.
  2. Salsa na rybę:
  3. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, oczyścić z miąższu i posiekać w drobną kostkę . Jedną szalotkę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pomidory, posiekane kapary i kolędre.
  4. Krem buraczany:
  5. W garnku wstawić do gotowania buraki. Po 15 minutach dodać ziemniaki. Ugotować, odcedzić i zmiksować z odrobiną śmietany i 20 gr masła. W garnku przesmażyć posiekaną szalotkę, zalać winem, następnie odparować i zalać mlekiem 0,2  l. Dodać posiekaną kapustę. Wszystko gotować około 5 minut, następnie dodać 0,50 ml śmietany, dodać sól, popierz i posiekany koperek.
  6. Pianka:
  7. W małym garnku przesmażyć szalotkę z imbirem, dodać 0,3 l mleka i lecytynę, podgrzać do temperatury około 80 stopni. Nie gotować, napowietrzyć mikserem, powstałą piankę wykorzystać do dekoracji.
  8. Jesli nie mamy termo miksa zamiast buraków możemy użyć koncentratu buraczanego do zabarwienia ziemniaków.
  9. Przepis pochodzi z ”Women’s Experience”: Healthy Balance menu
ryby Grilowany sandacz sandacz z kremową kapustą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy