Grillowany kurczak po tajsku

Przepis idelany na majówkę. Kurczak jest dobrze przyprawiony, nie jest wysuszony,palce lizać!!

dania mięsne

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.53 z 162 głosów)

Składniki:

  • 700 g filetu z piersi kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki obsypki kaukaskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • ogórek,
  • natka pietruszki.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy