Grillowany bakłażan z sosem tahini i granatem

Grillowany bakłażan z sosem tahini to pyszna przekąska lub lekki wegetariański obiad. Zdrowe, niskokaloryczne danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 bakłażan
    sok z ½ cytryny
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
    ½  łyżeczki kolendry
    szczypta cynamonu
    sól, pieprz

    Sos
    2 łyżki tahini
    2 łyżki oliwy
    sól, szczypta cukru
    pęczek kolendry lub bazylii
    pestki z ½ granatu
    opcjonalnie: orzeszki piniowe

Przygotowanie

  1. Grillowany bakłażan z sosem tahini to idealny pomysł na lekki, wegetariański obiad. Lekkie danie w mniejszej porcji świetnie sprawdzi się również jako przystawka lub antipasti.

    Właściwości bakłażana

    Bakłażan jest niskokaloryczny i w 90% składa się z wody, dlatego chętnie sięgają po niego szczególnie osoby dbające o linię. Zawiera także sporo wapnia, magnezu i potasu. Nie zawiera natomiast zbyt wielu witamin. Bogaty jest za to w błonnik i antyoksydanty. Tych ostatnich najwięcej znajduje się pod skórką bakłażana.

    Wykonanie

    W miseczce mieszamy ze sobą: sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, cukier, kumin, paprykę, kolendrę, cynamon, sól i pieprz. Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki (lub nie, jeśli chcemy aby służyły za dekorację) i kroimy wzdłuż w plastry o grubości ½ cm. Każdy plaster smarujemy marynatą z obu stron i ostawiamy na 20-30 minut. Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na niej plastry bakłażana z obu stron przez 2-3 minuty.

    W międzyczasie przygotowujemy sos. Tahini, oliwę, sól i cukier blendujemy do białości. Kolendrę drobno siekamy a granata obieramy. Gorące plastry bakłażana układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy ziołami oraz granatem. 

grill wege bakłażan granat warzywa z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy