Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

Grillowane ziemniaki z masłem smakowym. Bardzo smaczne połączenie

Dodany przez:

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 10 małych młodych ziemniaków
  • folia aluminiowa
  • Masło cebulowo-ziołowe:
  • 100 g. masła śmietankowego 82%
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy z piachu , gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. aż staną się delikatnie miękkie. Folię aluminiową dzielimy na 10 małych arkuszy.
  2. Masło cebulowo-ziołowe: Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Do miski przekładamy masło , dodajemy śmietanę, cebulę , ser oraz zioła. Doprawiamy. Składniki miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
  3. W każdym ziemniaku wykrawamy znak krzyża , faszerujemy go masłem.
  4. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową.
  5. Grillujemy 20-30 min.na grillu węglowym lub elektrycznym. W połowie czasu ziemniaki obracamy na drugą stronę.
grill warzywa obiad wegetariańska grillowane ziemniaki ziemniak masło cebulowo-ziołowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy