Grillowane-wędzone roladki drobiowe z warzywnym szaszłykiem

W marynacie pikantno-ziołowej oraz sosem winegrette i sałatką z pomidorków koktajlowych.Polecam.

Sałatkidania mięsneszaszłykiroladki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Składniki:

  • 4 duże filety z kury
  • 1 mały słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały słoiczek cebulek marynowanych
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • vegetta do grilla
  • patyczki do szaszłyków
  • Marynata:
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 pęczka świeżej szałwi
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50ml. brendy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 200ml. piwa jasnego
  • sól morska, papryka czerwona
  • 30 Patyczków (gałązek) z drzewa owocowego (wiśniowego,śliwy) ok.20cm długości
  • Sos winegret
  • mały słoiczek musztardy francuskiej
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sałatka z pomidorów:
  • 1/2kg. pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 1/2kg. pomidorków koktajlowych żółtych
  • dwie kulki sera mozzarella z zalewy
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • garść łupanego słonecznika
  • garść łupanych pestek dyni
  • sól, pieprz do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błon i kosteczek, kroimy wzdłuż na pół, rozbijamy tłuczkiem na duże płaty, posypujemy vegettą do grilla oraz natką.Na patyczki nadziewamy na przemian pokrojone w centymetrową kostkę warzywa(cebulkę i pieczarki marynowane można zostawić w całości). Szaszłyki kładziemy na środek filetów zwijamy ciasno w roladę (najlepiej używając wilgotnych dłoni) tak aby końcówki patyczków wystawały na zewnątrz. Składniki marynaty mieszamy w dużym szerokim naczyniu, miksujemy blenderem kilka sekund. Wkładamy roladki do marynaty na kilka godzin. W między czasie robimy sos winegret. Do miski wrzucamy musztardę, wlewamy cienkim strumieniem olej mieszając energicznie trzepaczką a następnie wlewamy wino wciąż mieszając, doprawiamy do smaku, dodajemy natkę, odstawiamy do lodówki.Gałązki wiśni wyparzamy we wrzątku kilka minut. W między czasie robimy sałatkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, wrzucamy do miski. Ser mozzarella kroimy w kostkę dodajemy do pomidorków. Słonecznik, pestki z dyni prażymy na suchej patelni często mieszając, dodajemy do sałatki. Dodajemy olej, doprawiamy do smaku, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Rozpalamy grilla. Na rozgrzanym ruszcie kładziemy wyparzone gałązki z wiśni. Na gałązki kładziemy roladki , przykrywamy pokrywą od grilla lub folią aluminiową. Grillujemy ok.35min. na średnim ogniu (zależy od wielkości roladki) co jakiś czas obracając i podlewając resztą marynaty. Przed podaniem z roladek wyjmujemy ostrożnie patyczki, kroimy wzdłuż na pół ale nie do końca. Polewamy sosem, podajemy z sałatką.
  • To bardzo smaczne i efektowne danie . Polecam bardzo. SMACZNEGO,
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy