Grillowane koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce z botwinki

Grillowana pierś z farszem warzywnym i serem kozim.Podana na sałatce tworzy wykwintny,lekki obiad.

botwinkaSałatkidania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 186 głosów)

Składniki:

  • Koperty drobiowe:
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka bez polędwiczki
  • 1/3 bakłażana
  • 5 różyczek brokuła
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 2 łyżki topionego sera koziego
  • sól , pieprz
  • Sałatka:
  • 100g.młodych liści botwinki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • oliwa z oliwek

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Koperty drobiowe:Pierś umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż. Każdy kawałek mięsa rozbić cienko za pomocą tłuczka ( używając foli spożywczej by nie podziurawić mięsa) Warzywa umyć , osuszyć. Wszystkie pokroić w małą kostkę.
  • Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem , posmarować serkiem kozim oaz ułożyć 1/2 farszu warzywnego. Złożyć kopertę lekko dociskając brzegi mięsa. Koperty grillować na rumiano z obu stron.
  • Sałatka z botwinki: Liście botwinki umyć , osuszyć. Cebulę pokroić w piórka , oliwki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem , skropić oliwą z oliwek.
  • Sałatkę rozłożyć na talerzach , na niej ułożyć grillowaną kopertę drobiową.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy