Grillowane burgery z karkówki z dodatkiem grzybów i kaszy

Burgery ze zmielonej karkówki z dodatkiem grzybów leśnych i kaszy gryczanej

dania mięsneburgery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 0,5 kg karkówki
  • 2 garście grzybów leśnych suszonych
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, ząbek czosnku, ostra papryka, zioła prowansalskie

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody (można dodać kostkę grzybową). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, czosnek, cebulę, grzyby i zmielić drugi raz. Dodać kaszę, jajko i dokładnie wymieszać. Uformować burgery i układać na ruszcie. Grillować po kilka minut z obu stron do zarumienienia.

Porady

Zobacz też: domowe burgery - przepis dla całej rodziny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy