Grillowana ciabatta ze szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Z czym najlepiej połączyć szparagi? Oczywiście z jajkiem lub sosem holenderskim, a najlepiej z jednym i drugim. Tym razem podajemy na chrupiącym pieczywie.

jajko w koszulce (poche)sos holenderski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 143 głosów)

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 20 dag masła
  • sól
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego
  • 4 jajka
  • 2 ciabatty
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Szparagi płuczemy
  • odłamujemy stwardniałe końce i przesmażamy na 5 dag masła
  • do miękkości
  • przez ok. 3 min
  • i oprószamy solą.
  • Wodę z solą i octem doprowadzamy do wrzenia
  • mieszamy
  • aby woda wirowała
  • i ostrożnie wlewamy jajko
  • gotujemy przez ok. 3 min
  • aby białko się ścięło
  • a żółtko pozostało płynne. Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową
  • aby nie uszkodzić żółtka. W ten sam sposób gotujemy pojedynczo pozostałe jajka.
  • Ciabatty przecinamy
  • smarujemy odrobiną masła i rumienimy na rozgrzanej patelni.
  • Żółtka łączymy z sokiem z cytryny
  • solą
  • pieprzem i ubijamy na parze. Resztę masła roztapiamy i dodajemy do żółtek
  • stale mieszając.
  • Szparagi układamy na pieczywie
  • na to kładziemy jajko
  • oprószamy grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli
  • na koniec polewamy sosem holenderskim.
  • Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
  • gotowaniezpasja.pl

Porady

Zobacz też: Burger wołowy ze szparagami i jajkiem sadzonym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy