Grillowana ciabatta ze szparagami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Z czym najlepiej połączyć szparagi? Oczywiście z jajkiem lub sosem holenderskim, a najlepiej z jednym i drugim. Tym razem podajemy na chrupiącym pieczywie.

Dodany przez:

Fot. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pęczek szparagów
  • 20 dag masła
  • sól
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego
  • 4 jajka
  • 2 ciabatty
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi płuczemy, odłamujemy stwardniałe końce i przesmażamy na 5 dag masła, do miękkości, przez ok. 3 min, i oprószamy solą.
  2. Wodę z solą i octem doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, aby woda wirowała, i ostrożnie wlewamy jajko, gotujemy przez ok. 3 min, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową, aby nie uszkodzić żółtka. W ten sam sposób gotujemy pojedynczo pozostałe jajka.
  3. Ciabatty przecinamy, smarujemy odrobiną masła i rumienimy na rozgrzanej patelni.
  4. Żółtka łączymy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ubijamy na parze. Resztę masła roztapiamy i dodajemy do żółtek, stale mieszając.
  5. Szparagi układamy na pieczywie, na to kładziemy jajko, oprószamy grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli, na koniec polewamy sosem holenderskim.
  6. Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
jajko w koszulce sos holenderski zielone szparagi szparagi z sosem holenderskim szparagi z jajkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze